КОНФЕРЕНЦИИ


30 години Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" Международна научна конференция 2-3 юни 2016

Кога: 2 (четвъртък) и 3 (петък) юни, 9.30 ч.

Къде: СУ„Св. Климент Охридски“, аула – откриването, зала 1, Нова конферентна зала, библиотека „Филологии“  

Какво: международна научна конференция „Културни мостове. Минало и съвремие“

 

2-4 юни 2016 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе международна научна конференция „Културни мостове. Минало и съвремие“.  Организира се съвместно с Академия „Амброзиана“ и Класа по славистика и е посветена на 30-годишнината от създаването на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ (ЦСВП), който е самостоятелно научно звено в структурата на Алма матер.

В конференцията ще участват изтъкнати медиевисти от различни страни на Европа, Северна Америка и Азия. В юбилейния научен форум ще вземат участие общо 66 учени (50 българи и 16 чужденци). Сред тях са имената на всепризнати авторитети като акад. Цветан Грозданов (председател на МАНУ), акад. Васил Гюзелев, чл.-кор. проф. Аксиния Джурова (дългогодишен директор на ЦСВП), проф. Петер Шрайнер (бивш председател на Международната асоциация за византийски изследвания), монс. Франческо Браски (директор на Класа по славистика към Библиотека Амброзиана-Милано), проф. Михаил Бибиков (Институт по всеобща история, РАН), проф. Владимир Вукашинович (Председател на Синодалното издателство на Сръбската православна църква), д-р Юми Ниномия от Университета Сока, Токио.

Заседанията ще са в няколко секции, отразяващи разнообразните тематични полета в медиевистичния форум: история, археология, литература, филология, изкуствознание, архивно и културно наследство.

По повод юбилея на ЦСВП на 2 юни в Университетската библиотека ще бъде открита изложбата „Спасени книги“. Тя включва ръкописи от сбирката на библиотека „Елена и Иван Дуйчеви“, постъпили след основаването й най-често в резултат на дарения и откупки, осъществени чрез целеви дарения на Фондация „Елена и Иван Дуйчеви“. Представени са възможностите на консервационно-реставрационната лаборатория на ЦСВП.

Благодарение на гостоприемството на Величкия епископ Сионий, игумен на Троянската света обител, последният ден (4 юни) е замислен като изнесено заседание в манастира, което е добра илюстрация на традиционните и ползотворни връзки на ЦСВП с Българската православна църква. По време на това посещение, официално ще бъдат предадени 19 броя ръкописни книги – собственост на Троянския манастир, които сътрудници на ЦСВП обработиха научно, изготвиха техен опис, извършиха дигитализацията им, както и консервационна дезинфекция като бе изготвено и предложение за реставрация.

Програма

file:///C:/Documents%20and%20Settings/Guste/My%20Documents/Downloads/Programa_30_Godini.pdf

 

 


Публикувано на: 01.06.2016 г.