ВСИЧКИ СЪБИТИЯ


Академик Петко Стайнов - 125 години от рождението на композитора

125 години от рождението на акад. Петко Стайнов ще бъдат отбелязани през 2021 г. Инициативен комитет с председател акад. Юлиан Ревалски прие програма за честване на годишнината на големия български композитор. Незрящият майстор на тоновото изкуство е признат като един от най-видните класици на българ­ската музикална култура.

Публикувано на: 15.03.2021 г.   |   Категория: Инфо

Националната астрономическа обсерватория Рожен на 40 години

На 13 март 2021 г.се навършват 40 години от официалното откриване на Националната астрономическа обсерватория Рожен (НАО Рожен).

Публикувано на: 10.03.2021 г.   |   Категория: Инфо

Културна политика: Япония и пътят на успеха

На 6 и 7 март 2021 г. Катедра „Японистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет ще представи успешния път на Япония за популяризиране на нейната традиционна и съвременна култура по света. Международната конференция ще се излъчва онлайн, на следния адрес: https://www.facebook.com/YaponistikaSofiaUniversity/

С известни личности от Япония и България ще бъдат дискутирани аспектите на японската културна дипломация. Темите ще бъдат японското общество и силата му да се справя по време на кризисни ситуации, чувството за дълг, екипността и дисциплината на японците.

Именити японски професори и български творци в диалог с публиката ще обсъдят ролята на културата и образованието през ХХI век.

Публикувано на: 05.03.2021 г.   |   Категория: Конференции

„Българските общности в Турция – исторически аспекти и съвременно състояние“

Кога: 16 юли 2020 (четвъртък), 10 ч. / 10.30 ч.

Къде: Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Заседателна зала IIет.

Какво: представяне на Сборника „Българските общности в Турция – исторически аспекти и съвременно състояние“;

             научна конференция

 

Публикувано на: 15.07.2020 г.   |   Категория: Конференции

НБКМ „Св. Св. Кирил и Методий“ представи първата дигитална колекция от нотни издания

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ представи резултатите от проекта „Интерактивно представяне на българското музикално наследство. Създаване на дигитална колекция „Български музикални и нотни издания 1878 – 1944“.

Презентацията направи д-р Мария Бранкова, ръководител на отдел „Специални колекции“. Тя представи богатството на музикалния фонд на Библиотеката и необходимостта от неговото съхраняване чрез дигитализация. 

Публикувано на: 22.06.2020 г.   |   Категория: Събития


4 от 39 ... 2 3 4 5 6 ...